by Jani » Thu Dec 30, 2010 7:02 pm
Kyllä sekä ravinnolla että ylimääräisellä kehonpainolla on vaikutusta urheilijan loukkaantumisriskiin.
Jos harjoitellaan usein ja kovatehoisesti, mutta samanaikaisesti vähennetään ravinnosta saatavaa energiamäärää, proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja, ollaan ennen pitkää tilanteessa, jossa loukkaantumisten todennäköisyys kasvaa selvästi palautumisen ollessa puutteellista.
Vähähiilihydraattiset ruokavaliot ovat saavuttaneet kasvavaa kiinnostusta erityisesti laihduttajien keskuudessa. Urheilijalle, kilpajääkiekko mukaanlukien, niitä ei sen sijaan voi suositella, sillä riittävä määrä hiilihydraatteja tarvitaan lihasten riittävän nopeaan palautumiseen ja lihasten vahvistumiseen. Tumma pasta ja täysjyväleipä kuuluvat kiekkoilijan ruokavalioon, kuten myös liha, kala ja salaatit.
Sen sijaan ylimääräinen rasvakudos ja samanaikainen liika kehonpaino lisäävät erityisesti alaraajojen rasitusta, jolloin laihdutus (painonlasku) saattaa hyvinkin korjata olemassaolevia nivel- yms. vaivoja myös liikuntaa aiemmin harrastaneilla, ja tekee usein liikkumisesta helpompaa. Rasvakudos erittää myös tulehdusta ylläpitäviä ja lisääviä aineita, joilla voi olla oireilua lisääviä vaikutuksia nivel- yms. oireisiin. Ylimääräinen rasvakudos on tällä tavoin lähinnä haitallista fyysistä suorituskykyä ja rasituksesta palautumista ajatellen. Vastaavasti ylimääräisestä läskistä eroon hankkiutuminen parantaa usein fyysistä suorituskykyä ja vähentää myös loukkaantumisriskiä.
Out of the ordinary... out of this world.