Uudet varustesäännöt tulevat, joudunko vaihtamaan kaikki varusteet uusiin?

Uudet varustesäännöt tulevat, joudunko vaihtamaan kaikki varusteet uusiin?
08/02/2006 Juha Halmesvaara

Helsinki 9.1.2006

Vaikka valtaosasta maalivahteja tuntuukin epäreilulta ja järjettömältä, on asia  kuitenkin niin että IIHF:n uudet varustesäännöt astuvat voimaan alkaen 1.7 2006 (Suomen Jääkiekkoliiton päätös).

Jos pelaat ylimmillä sarjatasoilla se tarkoittaa sitä että vanhojen mittojen mukaisilla varusteilla et voi pelata sarjapelejä ensi kaudella. Et välttämättä kuitenkaan joudu hankkimaan kaikkia uusia varusteita, eikä vanhoja välttämättä kannata jättää varaston nurkkaan tai myydä pois liian halvalla.

 

Kahdet hanskat käyttöön

Suomessa hyvät maalivahdin varusteet ovat kalliita ja sen vuoksi maalivahdeilla on yleensä vain yksi varustesetti käytössä. Tämä aiheuttaa sen että rällä ja kilpi kuluvat melko nopeasti, kun ne eivät ehdi kuivua treeni ja pelikertojen välissä. Jatkuvasti märät hanskat aiheuttavat myös haju – sekä bakteeriongelmia. Ammattiveskareilla on yleensä käytössä vähintään kahdet hanskat. Esim. Niklas Bäckströmillä kolmet hanskat, joka mahdollistaa kuivan kilven vaihtamisen pelissä joka erään. Ammattilaisveskarit käyttävät yleensä treeneissä jykevämpää tekoa olevia vahvistettuja rälliä ja peleissä kevyempiä versioita.

Tuleva tilanne mahdollistaisi juniorimaalivahdeillekin samanlaisen käytännön. Vanhojen mittojen mukaisia hanskoja voisi käyttää treeneissä niin että uusien mittojen mukaiset pelihanskat eivät kuluisi niin nopeasti.

Vanhojen mittojen mukaiset kilvet kannattaisi käyttää loppuun treeneissä ja säästää uutta vain peleihin.

Vanha rällä kannattaisi vahvistaa treenihanskaksi ja säästää uutta vain peleihin. Tietenkin sen jälkeen kun se on ensiksi treeneissä totutettu kiekkoihin ja saatu herkäksi.

Näin saataisiin pidennettyä hanskojen kestoikää huomattavasti ja käyttömukavuus paranisi kun useasti käytössä olisi hyvin kuivunut varuste.

 

Patjat

Patjojen osalta tilanne on toki hieman mutkikkaampi. Nuoret maalivahdit kun tuppaavat kasvamaan patjoista ulos varsin nopeasti. Kun uusien patjojen hankinta on edessä se johtuu useimmiten siitä että vanhat ovat liian pienet. Selvää on että ensi kaudella SM-tasolla pelaavat joutuvat varsin pian tilaamaan 11″ leveät patjat että ehtivät ne saada hyvissä ajoin ennen kauden 2006 alkua.

Jos pelaat SM-tasolla, niin vanhojen patjojen kanssa vaihtoehtosi ovat:

  • Myy ne eteenpäin jollekin joka pelaa divaritasolla tai alueiden järjestämissä sarjoissa.
  • Jos patjat ovat vielä sopivan kokoiset, käytä niitä treenipatjoina.

Vanhat 12″ leveät patjat on sallittu vielä alemmissa divareissa ja alueiden järjestämissä sarjoissa 1.7.2007 asti. Näissä sarjoissa pelaavien kannattaa miettiä kannattaako vielä tilata uusia 11″ patjoja, vaan ostaa käytetyt 12″ patjat.( Jos on pakko hankkia patjat )

  • Markkinoille tulee paljon hyviä käytettyjä 12″ patjoja ja juniori saattaa kasvaa vuodessa niin paljon että ensi kaudelle ostetut patjat jäävät pieniksi.
  • Ei vielä ole selvyyttä siitä miten tarkasti divareissa tullaan mittaamaan varusteita.
  • Monet varustevalmistajat varmasti saavat enemmän vaihtoehtoja kaudelle 2007.

Jotkut rällät mahtuvat uusiinkin mittoihin

Katso Goaliepron keskustelufoorumista mittausohjeet ja mittaa oma räpyläsi. Jotkut markkinoilla olevat mallit mahtuvat uusiinkin mittoihin. Jos rälläsi on vain hieman liian suuri, ota yhteyttä varustekorjaajaan ja tutki hänen kanssaan mahdollisuudet pienentää rällää.

 

Kilpiä ei kannata pienentää

Kilvestä pitäisi leikata pituudesta keskimäärin 1-2 cm ja leveydestä 0,5 – 1 cm, kilven mallista ja valmistajasta riippuen. Se saattaa vielä olla mahdollista. Pituutta tulee kuitenkin lyhentää molemmista päistä, muuten hanska tulee väärään kohtaan ja balanssi on pielessä. Suosittelen kuitenkin vanhan kilven jättämistä ennalleen ja sen käyttämistä treeneissä ja uuden kilven hankintaa.

 

Patjojen kaventaminen on iso projekti

Varustekorjaamisen ammattilainen Jarmo Liimatainen sanoi että patjojen kaventaminen on periaatteessa mahdollista, mutta iso ja kallis projekti. Patjat pitäisi purkaa kokonaan, koska kaikkia paloja pitäisi leikata 0.5 ” molemmilta sivuilta.

Seuraavan kahden vuoden aikana uudet varustesäännöt tulevat aiheuttamaan välittömästi lisäkustannuksia niille maalivahdeille jotka pelaavat SM-tasolla .

Vuoden päästä lisäkustannuksia tulee muilla sarjatasoilla pelaaville maalivahdeille joiden vanhat varusteet olisivat olleet käyttökelpoisia, jos varustesäännöt eivät olisi muuttuneet. Tälle asialle emme voi mitään, mutta voimme miettiä eri vaihtoehtoja pitkällä tähtäimellä ja pyrkiä säästämään kustannuksissa ja jaksottamaan niitä.

Goaliepron porukka on aina maalivahtien puolella ja pyrimme auttamaan tässäkin asiassa parhaamme mukaan. Apuna tässä kaikkien aikojen suurimassa muutoksessa on jo ollut aktiivinen keskustelupalstamme, jossa tiedotimme ensimmäisenä Suomessa näistä tulevista muutoksista. Suomen suurin maalivahdin käytettyjen varusteiden osto – ja myyntiosasto on hyvä apuväline kun haluat ostaa tai myydä varusteita.

Asiakkaillamme on jo testissä uusien mittojen mukaisia varusteita. Käyttökokemuksista saatte pian tietoa saitilta.