Räpylät – Rannekulmat ja breikki

Räpylät – Rannekulmat ja breikki
27/02/2008 Pekka Ajanto

Espoo 27.2.2008

Rällä lienee veskarinvarusteista se ”mystisin” epele, se mistä liikkuu eniten tarinoita, joka on varustesetistä henkilökohtaisin, aiheuttaa keskustelua eniten ja on kaikkien näiden myötä varustevalmistajille kaikkein haastavin luoda – niin toteutettaessa uusi malli kuin myös tuotannossa tuottaa.

Olemme jutelleet vuosien saatossa paljonkin tehtaiden kanssa (omat eli Vaughn, Brians, Mckenney) kuin myös toki muidenkin valmistajien kanssa. Kaikilla on on sama näkemys – hyvä, toimiva ja mahdollisimman monen pelaajan vaateet tyydyttävä malli on vaikeaa tehdä. Haasteet liittyvät lähinnä rannekulmaan, breikkiin, pussin muotoon ja malliin sekä suojaavuuteen vs. pelattavuus. Alla olen sivunnut hieman kolmea aihetta yllämainituista

 

Rannekulmat

Rällien rannekulmia yleisimmin on käytössä 3 erilaista – 45′ , 60′ ja 90′ (kuvat ohessa)

Rannekulma määrittelee peukalolevyn kulman/ asennon kämmenlevyyn nähden. Parhaiten sen tuntee ja huomaa laittamalla eri kulmilla olevat hanskat käteen. Yksittäisenä tekijänä rannekulmalla lienee suurin merkitys siihen miten hanska istuu käteen ja miten ”rällä näkee kiekon”. Ja kun tähän sitten yhdistetään vielä eri valmistajien suosimat erilaiset peukalolevyjen muovit ( muovin muoto – joko ulospäin ”pullea”, kulmikas, suora tai sisäänpäin kaareva) saadaan aikaan yhdistelmä joka joko toimii tai ei toimi. Saitilla on paljon keskusteltu siitä miten jokin rällä ”sylkee” ribarina kiekot kentällä eikä kiekko ohjaudu pussiin. Useinkaan ei välttämättä ole kyse käden/ ranteen väärästä asennosta vaan yksinkertaisesti siitä, että rannekulman ja peukalolevyn muoto ei vaan sovi pelaajan tyyliin.

Eli ei aina kannata ruveta mv-valmentajan kanssa hiomaan käden asentoa vaan ensin kokeilla eri rannekulmalla ja peukalolevyllä varustettua rällää (tai useampia jos mahdollista), yrittää löytää itselleen sopivin ja sen jälkeen keskittyä tekniikan hiomiseen. Peukalolevylle voi itsekin tehdä remonttia (mieluiten osaavan varustekorjaajan toimesta), itse rannekulmalle ei paljoakaan taas itse voi muuta kuin vaihtaa mallia.

45′ breikki 60′ breikki 90′ breikki Kuvat: Goalieboard Wikipedia

 

Breikki

Toinen oleellinen rällän toimivuuteen ja siihen miten se käteen istuu vaikuttava tekijä on breikki. Siis sen paikka ja muoto.

Valmistajat tekevät pääosin kolmea mallia – C, U ja V breikkiä. Nimensä mukaisesti breikit määrittävät rällän muodon, eli C breikillä olevan hanskan malli on pyöreä (”kuuppamainen”). Muoto syntyy pyöreän sormilevyn ja useimmin myös sisäänpäin kääntyneen, pyöreän peukalolevy yhdistelmänä. Brians hanskoista esim. Thief on C breikin hanska. Varusteguru Liimataisen yksi oman malli modattuna on C breikin hanska jossa hän mm. muokkaa peukalolevyn C breikin mallin mukaan. U breikissä taas hanska on nimensä mukaan U:n muotoinen eli lähinnä perinteinen kuten Vaughn T 5500 Vision ( nykyään uusi Vaughn Epic).

V breikissä hanska taas aukeaa hieman vähemmän, sen muoto sisäänpäin on kuin ”terävä V” ja usein rannekulma on loiva ( joko 45′ tai 60′). Vaughn Velo 1 Orginal on tyypillinen V breikin hanska.

 

Tämän lisäksi breikin paikka eri valmistajilla ja malleilla vaihtelee. Usein puhutaan nk. kämmenbreikistä ja sormibreikistä. Eli kyse on siis siitä mihin kohtaan nk. taite osuu.

Tyypillisin on kämmentaite, jolloin käsi menee hanskaan syvälle sisään ja taite osuu kämmenpohjaan. Taite on samalla suojaavuudelle haastava, sillä juuri nk. läpilyönti johtuu siitä että kiekko osuu napakasti breikin pohjaan ja sen myötä myös kämmeneen.

Sormi breikki taas tarkoittaa taitetta, jossa sen kohta on alempana ja rällä suljetaan sormilla. Usein näissä malleissa ranne ja peukalo ovat isoja/ massiivisempia. Taitteen kohta on makuasia ja sopivimman löytää taas kerran – vain kokeilemalla. Jotkut customointia toteuttavat tehtaat pystyvät siirtämään custom tilauksissa breikin kohtaa, mutta kannattaa olla tarkka, sillä oikean kohdan löytyminen on enemmänkuin vaikeaa. esim. Vaughn ja Brians tekevät tätä, mutta kuten sanottu, taitteen kohdalleen osuminen on millin tarkkaa puuhaa.

 

Autamme ja annamme mielellämme ohjeita ja vinkkejä pelimiehen tärkeimmän varusteen – rällän – suhteen.

Soita, mailaa ja kysy!