Pelaamaan Pohjois-Amerikkaan – Osa 2- Juniorisarjat

Pelaamaan Pohjois-Amerikkaan – Osa 2- Juniorisarjat
10/04/2009 Jukka Ropponen

Espoo 10.4.2009 On aika (vihdoinkin) julkaista jatko-osa tähän sarjaan josta olemme luvanneet tehdä kaikkiaan kolmiosaisen resurssin. Ensimmäinen resurssi käsitteli aihealueen perusteita ja nyt tässä toisessa osassa paneudumme juniorisarjoihin ja niiden suomiin mahdollisuuksiin.

Miksi lähteä Pohjois-Amerikkaan kiekkoilemaan juniorisarjoihin? Siihen voi olla oikeastaan kaksi vakavaa syytä, joista itse olen ehdottomasti ensimmäisen kannalla:

  1. Hankkia näkyvyyttä yliopistovalmentajien silmissä ja sitä kautta mahdollista stipendipaikkaa
  2. Panostaa kaikkensa kiekkoiluun ja pyrkiä Kanadan juniorisarjojen kautta jääkiekon ammattilaiseksi

Tavoitteena yliopisto

Kun olet asettanut tämän tavoitteen on toki mahdollista päästä Suomestakin käsin tuonne jos pelaat vähintään A-SM tasolla, mutta pärjäämällä hyvin USA:n juniorisarjoissa ovat mahdollisuutesi entistä paremmat + USA:n juniorisarjoissa on vähemmän rajoitteita ulkomaisille pelaajille kuin Kanadassa. USA:n sarjoihin voit myös lähteä kouluttautumaan nuorempana ja samalla käydä paikallista lukiota, oppia kielen, kulttuurin ja tavat.

Aloita aivan ensimmäiseksi kartoittamaan eri mahdollisuuksia ja tutki joukkueiden sekä eri sarjojen tietoja verkosta. Muista että siellä Jun A tarkoittaa korkeinta tasoa, ei A-jun ikää niin kuin Suomessa. Jun B sitten on taas se junioreiden seuraava taso Jun A tason alapuolella. Pelaajat voivat olla näissä joukkueissa esim 16-20 vuotiaita.

Jos olet valmis mielestäsi korkeimalle junioritasolle, niin kovin liiga on USHL ja sen jälkeen NAHL. Näistä kahdesta sarjasta rekrytoivat suuret 1-divisioonan yliopistot paljon pelaajia. Noihin sarjoihin minimivaatimus on hyvä parjääminen B-SM tasolla Suomessa. Muista myös että nämä junioriseurat katsovat koulumenestymistäsi osana kokonaisuutta eivätkä vain sitä miten pärjäät kaukalossa.

Nuoremmille pelaajille ja niille jotka eivät vielä ole valmiita kovimpiin juniorisarjoihin on tarjolla muitakin hyviä liigoja kuten Atlantic Junior Hockey (Jun A), Eastern Junior Hockey League (Jun A), Empire junior Hockey League (Jun B) ja Metropolitan Junior Hockey League (Jun B).

Kaikki nämä juniorisarjat ja niiden joukkueet pitävät kevään ja kesän aikana avoimia try-out tilaisuuksia joiden avulla ne pyrkivät paljolti rahastamaan pelaajia ja rahoittamaan omaa toimintaansa. Älä lähde yhdellekään tällaiselle kokeilulle jos et ole tosissasi neuvotellut asioista joukkueen valmennuksen kanssa ja päässyt hyvään yhteisymmärrykseen siitä että joukkue on todella tosissaan sinun suhteesi ja haluaa vain varmistaa osaamisesi tason.

Tee siis kartoitus ja ryhdy ottamaan yhteyksiä sinua kiinnostavien joukkueiden valmentajiin tai GM:iin sähköpostin kautta ensin. Kiinnostuneet vastaavat sinulle varmasti. Muista laatia kunnon ansioluettelo jossa käyt läpi niin kiekkourasi kuin myös koulumenestyksesi. On myös hyvä olla mukana muutaman tunnetun suosittelijan/referenssin nimi ja yhteystiedot. Olen itse suositellut useita pelaajia ja saanutkin joitain tuonne juniori – ja yliopistosarjoihin.

Junnusarjoista ammattilaiseksi

Tämäkin on mahdollista ja CHL on siihen paras tie. CHL:n kolme sarjaa ovat kaikki kovia ja yleensä niihin ei mennä enään omin päin vaan suunnitelmallisesti ja oman agentin avustuksella, sillä tie tuonne vie CHL:n import draftin kautta eli joukkueen pitää varata sinut ennen kun voivat tehdä kanssasi sopimuksen. Muista että tämän jälkeen on tie yliopistosarjoihin sitten sulkeutunut amatöörisäännösten takia.

Onnea matkaan ja jos kysymyksiä tulee niin keskustellaan asiasta lisää tuolla foorumin puolella, vastailen kysymyksiin mielelläni.