Pelaamaan Pohjois-Amerikkaan – Osa 1 – Perusteet

In Fi, Muut, Resurssit on

Copyright © 2008 Jukka Ropponen

Espoo 10.2.2008

Tästä aiheesta on ollut ihan mukavasti keskustelua tuolla maalivahtifoorumissa ja niinpä olinkin luvannut julkaista aiheesta hieman lisämateriaalia täällä resurssikirjaston puolella. Aihepiiri on aika laaja joten teemme tästä 3-osaisen sarjan artikkeleja opastamaan teitä eri mahdollisuuksiin joita Pohjois-Amerikan kiekko tarjoaa nuorille. Nämä 3 osaa tulevat olemaan:

Osa1 – Perusteet

Osa 2 – Juniorisarjat

Osa 3 – Yliopistosarjat

Nyt lähdemme siis liikkeelle perusteista ja siitä miksi ylipäätään kannattaa harkita tällaista mahdollisuutta kun jääkiekon ja valmennuksen taso on kuitenkin aika korkealla meillä Suomessa.

Miksi Pohjois-Amerikkaan?

Toki syitä voi olla monia muitakin, mutta itse haluan nostaa yhden syyn kaikkien muiden edelle ja samalla toivon että se olisi myös kaikkien niiden nuorten miesten motiivina joita me GoaliePron kautta olemme auttaneet ja tulemme auttamaan eteenpäin urallaan. Tämä syy/motiivi on koulutus jossain USA:n huippuylipistossa. Jos pelaaja pystyy järjestämään itselleen jääkiekon avulla mahdollisuuden suorittaa tutkinnon Boston Collegessa, Yalessa, RPI:ssa, RIT:ssa tai vaikkapa Cornellissa niin on nuoren miehen tulevaisuus jo melko hyvällä mallilla. Itse pidän myös yliopistojääkiekon mentaliteetista joka eroaa paljon edukseen esim koripallon ja jenkkifudiksen vastaavista. On hienoa nähdä kuinka jääkiekossa painotetaan akateemista puolta ja pidetään todella huolta siitä että pelaajat hoitavat koulunsa ja opiskelut hyvin. Tästä alueesta lisää sitten osassa 3 kun käymme yliopistomaailmaa tarkemmin läpi. Joka tapauksessa jääkiekosta tulee se todellinen ammatti pitkällä tähtäyksellä niin harvoille että hyvän jenkkiyliopiston paperit takataskussa antavan tukevan selkänojan nuoren miehen loppuelämälle. Tuo paperi taskussa on hyvä sitten koittaa kuinka siiven kantaa kiekkouralla kun kaikkea ei tarvitsekaan riskeerata yhden kortin varaan.

Toki muitakin hyviä syitä on olemassa hakea jo juniorina kokemusta Pohjois-Amerikasta. Vuodenkin keikka sinne laventaa maailmankatsomusta paljon, parantaa kielitaitoa jne, mutta muistakaa että kyseessä on laaja skaala eri vaihtoehtoja ja kaikki eivät aina ole niitä parhaita.

Inside college hockey – Recruiting trail

Kouluasiat kuntoon

Tästä on hyvä lähteä liikkeelle jos meinaa pärjätä Pohjois-Amerikassa aina yliopistosarjaan saakka. Ilman hyvää koulupohjaa ei ole asiaa kunnon ohjelmiin ison veden tuollakaan puolelle ja siksipä sinun tulee paneutua tähän puoleen jo hyvissä ajoin eli heti lukion ensimmäisestä vuodesta alkaen. Kun päästään pidemmälle asioiden selvittämisessä joudut lähettämään käännökset eli transcriptit kouluarvosanoistasi ja niiden on hyvä olla kunnossa. Tämäkään ei riitä vielä, vaan viimeisen lukiovuoden aikana sinä joudut suorittamaan TOEFL kielikokeet joilla testataan englanninkielen taitosi ja soveltuvuus opiskelemaan vieraalla kielellä. Sitten koulusta riippuen tulee sinun suorittaa joko SAT tai ACT kokeet, joissain tapauksissa molemmat vielä Suomen opintojen lisäksi. Näiden kokeiden suorittaminen saattaa olla helpompaa jos on jo opiskellut englannin kielellä esim pelatessa USA:n juniorisarjoissa ennen yliopistoon pyrkimistä.

Kannattaa alkaa tutkimaan näitä koeasioita jo nyt jos mielit tulevina vuosina pyrkiä ison veden taakse koulun penkille. Tässä linkkejä:

TOEFL

SAT / College Board

ACT

Olen kiinnostunut – kuinka siis menetellä?

Lähdetään tässä ensimmäisessä osassa opassarjaamme siitä että luomme lukiolaiselle polun lähteä rakentamaan mahdollista siirtymistä Pohjois-Amerikan yliopistosarjoja kohti.

Lukion ensimmäinen vuosi

 • Pelaa B-SM tai min B 1-div tasolla hyvin tuloksin
 • Keskiarvo tai parempi todistus
 • Kartoitus kiinnostavista yliopistoista & yhteydenotot valmentajiin
  • Muista laatia hyvä CV joka kattaa kiekko- ja koulutaustasi
 • Tässä vaiheessa tulee jo saada yliopistot kiinnostumaan sinusta

Lukion toinen vuosi

 • Pelaa B- tai A-SM hyvällä menestyksellä jos tavoitteena NCAA 1-div koulut
 • Pelaa B-SM tai B-1/A-1 div jos tavoitteena NCAA pienemmät III-div koulut
 • Varmista että kielitaitosi on riittävällä tasolla TOEFL testejä varten
 • Aloita SAT ja/tai ACT kokeisiin valmistautuminen (oppikirjat saa mm Akateemisesta kirjakaupasta)
 • Ole säännöllisesti yhteydessä sinusta kiinnostuneisiin kouluihin

Lukion kolmas ja viimeinen vuosi

 • Pidä pelisuorituksesi kiitettävällä tasolla
 • Kirjoita itsesi ylioppilaaksi
 • Sovi asiat yliopiston kanssa
  • Hyväksyntä kouluun
  • Stipendisi
 • Hoida akateemiset meriittisi ja amatööristatuksesi kuntoon NCAA:n clearinghousen kanssa
 • Kun kaikki on selvää on sinun myös syytä kiristää harjoitteluasi, sillä pelin nopeus USA:ssa tulee yllättämään sinut ja muutos suomen juniorisarjoista tulee olemaan suuri.

Seuraavassa osassa tulemme sitten tarkastelemaan USA:n juniorisarjoja vaihtoehtona jo ennen mahdollista pelaamista yliopistosarjoissa

Jukka Ropponen