Maalivahtikuva liigassa alkaa hahmottua

Maalivahtikuva liigassa alkaa hahmottua
05/10/2011 Jukka Ropponen

Pikku hiljaa alkaa kuva tämän kauden liigamaalivahdeista hahmottua, joskin kovin tyhjentäviin analyyseihin ajankohta on vielä liian aikainen. Otetaan kuitenkin lyhyt katsaus sen mukaan mitä pelejä / maalivahteja olen ehtinyt seuraamaan / näkemään.


TOP 3

Jos olisin tilanteessa jossa nyt pitäisi valita liigasta 3 parasta maalivahtia, niin tämä menisi seuraavasti:

# 1 – Kilpeläinen / Jokerit

Ehdottomasti puhtain tekniikka ja erittäin hyvä sijoittuminen sekä pelinluku. Kuten olen aiemminkin todennut niin Kari Lehtonen on selvästi tehnyt Porissa hyvää valmennustyötä miehen kanssa ja nyt sitä jatkaa Markus Ketterer Jokereissa. Näyttää myös siltä että nuoren miehen pää kestää korkeamman katon ja kirkkaat valot Helsingissä. Toivotaan että kausi jatkuu tähän tapaan, niin pian kutsuu kaukalot ison veden takana.

# 2 – Hovinen / Pelicans

Ehdottomasti suurimman potentiaalin omaava maalivahti liigassa, mutta tällä hetkellä jää minun kirjassani vielä Kilpeläisen taakse muutamien tekniikkavirheiden vuoksi. Toisaalta kun nämä virheet kuten käsien asento, takamuksen pudottaminen V:ssä ja ennenaikainen kiire pystyyn tasajalkanousulla saadaan kuntoon, menee Niko heittämällä liigan ykköseksi. Nupe jos kuka pystyy nämä asiat varmasti laittamaan kuntoon.

# 3 – Ahonen / KalPa

Ahosen otteissa on selkeästi uuden tulemisen merkit ja lienee selvää että Kenkä Siekkisen tulo valmennukseen on saanut uutta ryhtiä myös Ahosen pelaamiseeen. Ei ole mitään syytä miksi ei pystyisi jatkamaan samalla hyvällä tasolla.

“Bubbling under” – Hostikka / Kärpät

Hostikka johtaa tilastoja torjunta %:n suhteen, mutta en ole päässyt miehen pelejä näkemään joten en pysty niitä omalta kantiltani kommentoimaankaan. Joka tapauksessa tärkeä mies jos Kärpät mielii menestyä ja jatkaessaan hyvällä tasolla tulee hänestä jälleen yksi esimerkki siitä kuinka maalivahtien tulee usein lähteä pois kasvattajaseurastaan ennen kuin saavat vastuuta ja menestystä. Pikku nyanssina voimme myös todeta että Hostikalla on ylivoimaisesti eniten torjuntoja tähän saakka liigassa eli ei mies ole helpolla päässyt.

Muita havaintoja

IFK

On aivan itsestään selvää että IFK tarvitsee terveen Juuso Riksmanin maalilleen menestyäkseen. Juuso on esiintynyt edukseen silloin kun on kentällä ollut lukuun ottamatta yhtä viime sekuntien hörppäystä. Lundellin taso ei enään tunnu riittävän voittamaan pelejä nyky IFK:n maalilla tai sitten se on vaan yksinkertaisesti liikaa odottaa että tunnollinen veteraani valmentaisi toisia joukkueen maalivahteja sekä itseään ja samalla myös kantaisi isoa vastuuta peleissä. Norjan odotin breikkaavan Bluesin kokoonpanoon varmasti ja miehessä on potentiaalia. Toivotaan että saa näyttömahdollisuuden lähiaikoina sillä potentiaalia on.

Lukko

Mika Noronen on varma kortti ja liigan kärkivahteja. Antaa varmasti illasta toiseen joukkueelleen mahdollisuuden voittaa ja Moisasen Ari tukee MV-valmentajana. Tanskan pojan otteita en ole vielä nähnyt, mutta varmasti maajoukkuemies pystyy tarpeen mukaan tuuraamaan.

Ässät

Tasainen nuori kaksikko ja hyvä MV-valmennus pitää tämän osaston Porissa kunnossa. Raanta näyttää ainakin tällä hetkellä olevan kaksikosta vahvempi, mutta kausi on vielä nuori.

Blues

Edelleen näyttää siltä että Koivisto ei ole riittävä kantamaan ykkösen vastuuta. Pieni koko ja pahat tekniset puttee haittaavat. Volden on päässyt kahdesti laatikkoon ja ensimmäinen esitys oli täysi 10, mutta toisella kertaa tuli kohtaloksi sitten komennus takaisin penkille. Bluesin optiot ovat aika selvät. 1) Voldenille reilusti aikaa 3-5 pelin verran ja katsotaan kestääkö nuorukaisen kantti kantaa joukkuetta 2) MV-valmentaja Marko Torenius korjaa Koiviston pelin puutteet ja mies saa sitä kautta varmuutta ja tasaisuutta otteisiinsa 3) Ostoksille

JYP

Koko joukkue on aloittanut kauden heikosti ja ollut myllerryksessä eikä maalivahdit ole olleet tästä poikkeus. Myllykosken 91,45% on toki OK, vaikkei hyvä ja Suomeen palannut Helenius ei ole vielä oikein saanut peliään käyntiin. Vaikea sanoa paljonko Myllykosken peliin vaikuttaa mv-valmentajan muutto Kuopioon, mutta uskon että molemmat JYP vahdit parantavat otteitaan kun tilanne joukkueessa pikku hiljaa rauhoittuu ja normalisoituu.

Ilves

Molemmilla Ilves vahdeilla on 1 voitto plakkarissa. Tilastollisesti (torjunta % ja GAA) Toskala on selvästi Wiikmania edellä tässä vaiheessa. Täytyy tosin myöntää että eilinen Blues voitto ja Wiikmanin otteet olivat lupauksia antavat. Kunhan MV-valmentaja Markus Korhonen saa Wiikmanin sijoittumisvirheet (liian sisällä, liian aikaisin pakitus) korjattua niin voidaan odottaa otteiden parantuvan melkoisesti ainakin eilisen pelin perusteella.

HPK

Tolvanen on ottamassa ykkösen viittaa vastoin monien odotuksia. Sääliksi käy Järvistä jonka mahdollisuudet liigajoukkueen ykkösvahdiksi alkavat käydä pieniksi mikäli hän ei tätä kamppailua vielä käännä edukseen. Viime kaudella pienikokoinen maalivahti käytti todella paljon poikkimailaa ja avasi aivan liikaa tilaa maalistaan. Tämä oli ilmeisesti peruja silloisen mv-valmentajan Ilari Näckelin kanssa tehdystä työstä. Nyt täytyy Hannu Nykvistin kitkeä se pois mikäli Järvisen tasoa halutaa nostaa.

Tappara

Joukkueen surkea alkukausi ei juuri ole antanut tukea maalivahdeille ja tilastotkin ovat sen mukaiset. Jani Niemisellä on nyt elämänsä tilaisuus nousta selkeäksi ykköseksi joukkueessaan Petri Tuonosen valmennuksessa. Metsolan kahden ensimmäisen pelin tilastot eivät juuri mairittele, mutta eilinen rankkarikisa antoi merkkejä siitä että luottoa löytyy ja mahdollisuuksia parempaan.

SaiPa

Ei ole varmasti helppoa pelata nykysaipan maalissa. Vaikka joukkue ei ihmeitä esittänytkään, niin silti maalivahdeilta pitäisi voida odottaa parempia suorituksia mikäli joukkue mielii pitää nykyiset asemansa (10) sarjataulukossa. Nähtäväksi jää kuinka Jamo Myllys pystyy viemään kokeneempaa Myllyniemeä ja nuorta Bernardia eteenpäin kauden aikana.