Kehittyvä maalivahtipeli ja ajan tasalla oleva moderni valmennus

Kehittyvä maalivahtipeli ja ajan tasalla oleva moderni valmennus
08/08/2004 Jukka Ropponen

Espoo 8.8.2004

Maalivahtipeli kehittyy koko ajan ja itse olen huomannut että vuosi vuodelta opin koko ajan uutta ja muutan / kehitän omia metodejani. Tämä johtuu kahdesta perusasiasta jotka jokaisen maalivahtivalmentajan tulee ottaa huomioon.

  • Maalivahtipeli kehittyy ja muuttuu koko ajan
  • Tutkimustyö jne. tuo koko ajan uutta valmennustietoutta

On siis selvää että maalivahtivalmentajan tulee olla utelias ja tiedonjanoinen koko ajan pysyäkseen mukana kehityksessä. Koska olen pyrkinyt viimeisen 20 vuoden ajan joka vuosi kehittämään omia metodejani niin oli luonnollista että perustimme GoaliePro:n viemään tätä kehitystyötä vielä astetta pidemmälle ja tehokkaammin.

Kuinka peli ja valmennus sitten kehittyy ja muuttuu? On mahdotonta tehdä listaa asioista ja toisaalta se olisi aika pian vanha uusien muutoksien myötä, mutta otetaan muutamia esimerkkejä asiaa selventämään:

  • Torjuntavalikoimat ovat muuttuneet ajan myötä paljon. Tuossa 10 vuotta sitten opetettiin mm luistintorjuntoja aika aktiivisesti. Nykyään tällaista torjuntaa ei ole enää olemassakaan eikä sitä opeta kukaan ajan tasalla oleva valmentaja. Katso muuten tuo esimerkkivideo vuodelta 1985 jossa itsekin vielä opetin luistintorjuntoja (Maalissa Stig Wetzell).
  • Varusteet muuttavat peliä myös. Mullistavin muutos viime vuosina on varmasti ollut Vaughnin kehittämä Velocity säärisuojamalli joka tukee ns profly tyyliä jossa suojat ovat löysästi kiinni jaloissa ja kääntyvät V-asennossa pystysuoraan antaen maksimi peittopinnan. Tämän patjat tekevät ilman suurta polviin, lantioon ja nilkkoihin kohdistuvaa vääntöä rakenteensa ansiosta. Velocity patjat ovatkin maailman kopioiduin maalivahdin varuste ja jokainen kilpailija on tehnyt oman kopionsa siitä. Suurin muutos itse peliin jonka Velot ovat tuoneet on suurempi ja tehokkaampi V:n käyttö. Lähes kaikki maalivahdit käyttävät profly tyyliä ainakin jossain määrin tänä päivänä.
  • Pelianalyysi ja fysiologian ymmärrys on kehittynyt paljon. Ennen juostiin paljon pitkiä aerobisia lenkkejä kun nyt on painopiste siirtynyt lyhyempikestoisiin ja enemmän anaerobisiin harjoitteisiin. Samoin voimaharjoittelu on kehittynyt enemmän käytännön suuntaan ja erilaiset plyometriikka, koordinaatio jne. harjoitukset ovat tulleet voimakkaasti mukaan harjoitteluun.
  • Eräs jo useita vuosia tapahtunut muutos on ollut jään kautta tapahtuvat torjunnat (vähintään toinen polvi jäässä torjunnan tapahtuessa). On uskomatonta että vieläkin on olemassa valmentajia jotka vaativat maalivahtejaan pelaamaan koko ajan pystyssä. Tämä on täysin menneen talven lumia. Kun kaudella 2002-2003 tein ensimmäiset todelliset tilastoidut tutkimukset asiasta niin totesin että omat valmennettavani liigassa torjuivat yli 90% kaikista vedoista jään kautta. Jos tämä on fakta, niin miksi sitten käyttää suurin osa harjoitteluajasta pystytorjuntoihin? Enemmänkin kyse on oikeasta ajoituksesta ja sen kuntoon saamisesta.
  • Otetaan vielä viimeiseksi esimerkiksi vaikka matalien laukausten torjunnat jään kautta. Toispolvitorjunta on ollut aivan käyttökelpoinen ja on sitä edelleen monille maalivahdeille, mutta samanaikaisesti moni maalivahti on tyyliin muutoksen myötä siirtynyt käyttämään modifioitua V-tyylistä torjuntaa näiden matalienkin laukausten kanssa. Tällä tavoin tyyli yhdenmukaistuu, harjoiteltavien liikkeiden määrä vähenee (toistojen määrä per liike nousee ja liikkeet nopeutuvat) ja jään pinta on aina kiinni. Ari Sulanderin kanssa aloitimme tehdä töitä tyylimuutoksen suhteen Elokuussa 2003 ja saimme mm tämän muutoksen toimimaan kauden aikana. Katso videoesimerkit joissa näet Sulon tekevän saman torjunnan 2003 kesällä sekä 2004 kesällä. Muutos on aika ilmeinen. Merkittävää on että maalivahti pystyy tekemään muutoksia missä vaiheessa uraa tahansa kunhan vain on motivoitunut tekemään töitä asian eteen ja ymmärtää miksi muutoksia tehdään. Sulo on tätä kirjoitettaessa 35 vuotta.

Matala torjunta 2003
Klikkaa video auki

Matala torjunta 2004
Klikkaa video auki

Toivottavasti nämä esimerkit valottivat asiaa hieman. Se mikä tämän artikkelin viesti oli on se että maalivahtipeli ja harjoittelu kehittyy koko ajan. On ensiarvoisen tärkeätä pitää tiedot ja oma osaaminen ajan tasalla. Me GoaliePro:ssa olemme vihkiytyneet asiallemme ja pyrimme omalta osaltamme auttamaan resurssien, valmentajakurssien, klinikoiden jne. muodossa.

Sinä päivänä kun valmentaja luulee olevansa valmis ja tietävänsä kaiken tarpeellisen on aika siirtyä sivuun!

 

Klikkaa kuvaa niin näet luistintorjunnan vm -85