Voimaharjoittelua tasapainolaudalla?

Tällä alueella keskustelemme kaikesta mahdollisesta joka liittyy maalivahtivalmennukseen ja/tai maalivahtien harjoitteluun.

Moderators: Jukka Ropponen, juha, Jan, raZor

Voimaharjoittelua tasapainolaudalla?

Postby Roj » Sat Jun 15, 2013 5:07 pm

Toisaalla tuli vastaan tällainen kirjoitus.

Lihastohtorin Facebook-sivu wrote:Toiminnallinen/funktionaalinen harjoittelu on suosittu termi. Mutta mitä on funktionaalinen harjoittelu? Nähtyäni jokin aika sitten nuorten jääkiekkoilijoiden tekevän tasapainolaudan päällä hauiskääntöä yhdellä kädellä ajattelin, että kai tuollakin sitten jokin funktio oli. Minä en kyllä tiedä, että mikä ja ehkä tehokkaamminkin ajan kuntosalilla voisi käyttää. Liikunta on toki hyödyllistä monissa sen muodoissaan ja tasapainoharjoittelukin voi olla hyödyllistä. Mutta pelataanko jääkiekkoa epävakaalla alustalla? Funktionaalinen harjoittelu ei ole synonyymi kaikelle kuntopallon tai tasapainolaudan päällä tehtävälle harjoittelulle... http://www.youtube.com/watch?v=Vez0qIDRmGc
(en dissaa kavereiden videota, vain otsikossa esiintyvää functional-sanaa).

Minäpä kerron mitä on funktionaalinen harjoittelu. Kun aloittelija laitetaan salille treenaamaan ja maksimi-, nopeus- ja kestovoima kasvaa ihan perusharjoittelulla ja perusliikkeillä puolessa vuodessa jopa sellaisissa liikkeissä joita ei salilla varsinaisesti harjoitella 30-50 %, niin se on funktionaalista harjoittelua! Back to basics my dear friends!


Lihavointi ja alleviivaus omani.

Miten on, harjoittelevatko maalivahdit lihaskuntoa tasapainolautojen päällä vai pitäydytäänkö perinteisemmissä harjoitteissa eriyttäen tasapaino- ja lihaskuntoharjoitteet?

En itse koskaan tehnyt hauiskääntöjä tasapainolaudan päällä... Olisiko pitänyt? :) Fiilispohjalta erilaisten harjoitteiden yhdistäminen voisi olla hyvä idea, mutta kuinka pitkälle?

Viisaammat valistakoon.
Roj
Maalivahti
 
Posts: 44
Joined: Sat Jan 29, 2011 7:13 pm

Re: Voimaharjoittelua tasapainolaudalla?

Postby Jani » Sun Jun 16, 2013 1:08 pm

Tasapainolauta, jolla voidaan tehdä esim. tennispallokopittelua ja muutamaa omalla kropalla suoritettavaa liikettä ovat oivallinen lisä harjoittelun tueksi. Tulee muistaa, että tasapainolauta on hyödyllinen oheisharjoitteluväline tasapainon ja motoriikan harjoittamista varten, mutta varsinaiseen lihaskuntoharjoitteluun sitä ei kannata yhdistää. Perusteluna on, että lihaskunnon osa-alueita kuten lihasvoima, lihaskestävyys ja nopeus on hyödyllisempää harjoittaa silloin, kun lihaksille voidaan tuottaa riittävän voimakas harjoitusärsyke. Tämä onnistuu parhaiten silloin, kun hermoston motoriikkaa ja tasapainoa sääteleviä mekanismeja ei samanaikaisesti kuormiteta tarpeettoman paljon. Toisin sanoen lihaskuntoa kehittävät harjoitteet tehdään stabiililla alustalla, jolloin lihasten harjoitettavia osa-alueita voidaan kuormittaa keskittyneemmin ja voimakkaammin.

Omassa valmennuksessanikaan en harjoituta tasapainolaudalla muita ominaisuuksia kuin motoriikkaa, tasapainoa ja silmä-käsikoordinaatiota.

Lisäksi kannattaa muistaa, että motoriikka ja tasapaino ovat parhaiten harjoitettavissa silloin, kun lihaksia ei ole ennalta väsytetty esim. raskailla lihaskuntoharjoitteilla. Hienomotoriikka ja nopeus vaatii hermojärjestelmältä isompia resursseja, joten tästäkin syystä nopeus, motoriikka ja tasapainotreenit kannattaa toteuttaa levänneenä ja mielellään omana harjoitussessionaan, eikä esim. tunnin muun treenaamisen jälkeen eikä myöskään treenien aloitusharjoitteina, kun niistä halutaan saada paras hyöty irti.

Edellä mainittu ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö nk. funktionaalista harjoittelua voisi käyttää oheisharjoitteluna perinteisempien lihaskuntoharjoitteiden tukena. Kahvakuulaharjoitteet, vastusnauhat ja kuminauhat, jumppapallo, aidat, yms. ovat erinomainen lisä kuivaharjoittelun tueksi. Niillä voidaan tehdä harjoitteita, joissa kuormitetaan useita lihasryhmiä kerrallaan. Ainoastaan funktionaalisen harjoittelun varaan kesä- tai oheisharjoittelua ei kannata rakentaa, vaan paras tulos saavutetaan kun eri tyyppisiä harjoitteita yhdistetään sopivasti ja periodisoidaan harjoittelua siten, että harjoitustyyppien painotukset vaihtuvat sen mukaan, miten harjoittelua halutaan erityisesti kohdentaa. Tulee huomioida, että keskittyessä yhteen ominaisuuteen harjoittelussa, täytyy kuitenkin muitakin lajissa vaadittavia ominaisuuksia samanaikaisesti ylläpitää muuntyyppisillä harjoitteilla, jotta nämä ominaisuudet eivät heikkene harjoituksen puutteesta. Use it or lose it.
Out of the ordinary... out of this world.
Jani
Resident goalie geek
 
Posts: 470
Joined: Tue Jul 11, 2006 5:24 pm


Return to MV-valmennus ja harjoittelu

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests
cron