Nuorten maalivahtien voimaharjoittelu painoilla?

Tällä alueella keskustelemme kaikesta mahdollisesta joka liittyy maalivahtivalmennukseen ja/tai maalivahtien harjoitteluun.

Moderators: Jukka Ropponen, juha, Jan, raZor

Nuorten maalivahtien voimaharjoittelu painoilla?

Postby Imuri96 » Tue May 04, 2010 5:29 am

Olen -96 syntynyt (14v) mokke ja tähtäimessäni on isot liigat ja ammattilaisura. Meillä oli tänään joukkueen kanssa uusi kuntoilu ja lihastreeni muoto, BodyPump! :)

Menimme Espooseen Kauniaisen urheilukeskukseen ja siellä oli vetäjä, joka näytti meille erinlaisia liikkeitä pienten painojen kanssa. Tämä kaikki tuntui ihan hyvältä ja mikään liike ei sattunut minnekkään. Ja autossa tuli faijan kanssa mietittyä, että onko haitallista/haitatonta treenata 14-vuotiaan moken, näiden 2,5-10kg painoilla? Haittaako notkeuteen, nopeuteen tai kehitykseen?

Ja olisi vielä tärkeää saada tietoa, ei arvauksia ja luuloja.
User avatar
Imuri96
Resident goalie geek
 
Posts: 411
Joined: Fri Dec 12, 2008 6:10 pm
Location: Helsinki

Postby Imuri96 » Wed May 05, 2010 11:55 am

Eikö kukaan tiedä vastausta kysymykseen vai eikö kukaan vain viitsi vastata kun kyseessä on 14 vuotias "pikkupoika"?
User avatar
Imuri96
Resident goalie geek
 
Posts: 411
Joined: Fri Dec 12, 2008 6:10 pm
Location: Helsinki

Postby Jani » Wed May 05, 2010 12:10 pm

Antamasi kuvauksen perusteella ja noilla mikkihiiripainoilla ei ole minkäänlaista haittaa odotettavissa. Ihan hyvää treeniä kuivaharjoittelukaudelle muun treenin ohella.
Out of the ordinary... out of this world.
Jani
Resident goalie geek
 
Posts: 470
Joined: Tue Jul 11, 2006 5:24 pm

Postby Imuri96 » Wed May 05, 2010 12:15 pm

Eli siis ei ole haittaa ellei mikään liike satu minnekkään?
User avatar
Imuri96
Resident goalie geek
 
Posts: 411
Joined: Fri Dec 12, 2008 6:10 pm
Location: Helsinki

Postby ikosa » Wed May 05, 2010 12:38 pm

välttämättä ei ole hyväksi jos kasvuiässä alkaa lisäpainojen kanssa harjoittelemaan, siinä voi kärsiä pituuskasvu, nivelet, liikeradat yms.
Mielellään varmaan kannattaisi vastuskumien ja omaa painoa hyväksi käyttäen harjoitella.
ikosa
MV-friikki
 
Posts: 61
Joined: Tue Dec 04, 2007 9:42 am
Location: Kouvola

Postby Mrtikka » Wed May 05, 2010 5:19 pm

Jani wrote:Antamasi kuvauksen perusteella ja noilla mikkihiiripainoilla ei ole minkäänlaista haittaa odotettavissa. Ihan hyvää treeniä kuivaharjoittelukaudelle muun treenin ohella.


Mikkihiiripainoilla?? Milläs painoilla meinasit sitten että bodypumpia pitää vetää?
User avatar
Mrtikka
Resident goalie geek
 
Posts: 137
Joined: Sat Oct 04, 2008 7:39 pm

Postby Imuri96 » Wed May 05, 2010 5:32 pm

ikosa wrote:välttämättä ei ole hyväksi jos kasvuiässä alkaa lisäpainojen kanssa harjoittelemaan, siinä voi kärsiä pituuskasvu, nivelet, liikeradat yms.


Juuri tuota isäni kanssa juuri mietittiin. Kun tämä BodyPump on joukkueen kanssa niin pitäisikö jättää väliin ja keksia jtn. vaihtoehtoista?
User avatar
Imuri96
Resident goalie geek
 
Posts: 411
Joined: Fri Dec 12, 2008 6:10 pm
Location: Helsinki

Postby Juissi- » Wed May 05, 2010 5:55 pm

No nyt on kyllä pakko kertoa tähän väliin oma tarinani. Viime kaudella jolloin olin sinun iässäsi, reenasin ja pelasin vuotta vanhempien kanssa. Valmentaja antoi alkulämmittely ohjelmaksi että kerran viikossa ennen harkkoja piti käydä ensin lenkillä sitten tehdä 15kg tangolla kyykyt ja rinnalle veto ja muina reeni päivinä jotain muuta hommaa. Sitten piti käydä kaudella vähintään kerran viikossa salilla, jossa oli kaikkea painoilla leikkimistä. No kesällä minulla oli sitten kasvu pyrähdys ja tällä hetkellä olen 182cm pitkä. Joko minulla oli onni matkassa tai sitten noitte "pienten" painojen käsittelyssä ei ole mitään pahaa. Ja tämähän oli vaan minun tarinani tästä painojen käsittelystä.
Juissi-
Resident goalie geek
 
Posts: 102
Joined: Fri Feb 20, 2009 6:38 pm

Postby Jani » Wed May 05, 2010 8:56 pm

Mrtikka wrote:Mikkihiiripainoilla?? Milläs painoilla meinasit sitten että bodypumpia pitää vetää?


Bodypump on erityisesti naisten suosima sisäjumppamuoto, jolla pyritään kehittämään lihaskestävyyttä ja kiinteyttämään vartaloa. Harjoittelun luonteesta johtuen siinä ei pyritä käyttämään raskaita painoja, vaan enemmänkin kevyitä, mikkihiiriluokan painoja. Nuo 2-10 kg painot kuulostavat ihan sopivilta 14-15-vuotiaille pojille kerran-kaksi viikossa tapahtuvaa harjoittelua ajatellen.


Sen sijaan mikä tahansa liikuntaharjoittelu tai muu fyysinen kuormitus voi haitata kasvua ja muuta kehitystä silloin, kun kuormitus on kohtuuttoman suurta, se toistuu liian usein elimistön palautumiskykyyn nähden mm. pituuskasvu huomioiden, ja kun samalla laiminlyödään riittävä ravinnon ja unen saanti.

Sen sijaan sopivasti kuormittavan ja järkevästi toteutetun painoharjoittelun vaikutuksista kasvuikäisillä on tutkimukseen perustuvan tiedon perusteella lähes yksinomaan positiivisia vaikutuksia.

Esimerkkinä tuoreehko konsensuslausuma ja muutaman vuoden takainen katsaus (alla). Tekstit ovat alkuperäiskielellä, mutta lyhyesti referoituna sopivasti rasittava ja ohjattu painoharjoittelu ei vaikuta haitallisesti kasvuun ja kehitykseen, vaan päinvastoin saattaa ehkäistä myöhempää urheiluvammojen ilmaantumista vahvistamalla lihaksia ja muuta tukirankaa, sekä ohjata nuoria kohti liikunnallista elämäntapaa aikuisiällä.


Faigenbaum, Avery D; Kraemer, William J; Blimkie, Cameron J R; Jeffreys, Ian; Micheli, Lyle J; Nitka, Mike; Rowland, Thomas W. Youth Resistance Training: Updated Position Statement Paper From the National Strength and Conditioning Association. Journal of Strength and Conditioning Research: August 2009, Volume 23, pp S60-S79.

This article builds on previous recommendations from the NSCA and should serve as the prevailing statement regarding youth resistance training. It is the current position of the NSCA that:

1. A properly designed and supervised resistance training program is relatively safe for youth.

2. A properly designed and supervised resistance training program can enhance the muscular strength and power of youth.

3. A properly designed and supervised resistance training program can improve the cardiovascular risk profile of youth.

4. A properly designed and supervised resistance training program can improve motor skill performance and may contribute to enhanced sports performance of youth.

5. A properly designed and supervised resistance training program can increase a young athlete's resistance to sports-related injuries.

6. A properly designed and supervised resistance training program can help improve the psychosocial well-being of youth.

7. A properly designed and supervised resistance training program can help promote and develop exercise habits during childhood and adolescence.

Linkki lähteeseen:
http://journals.lww.com/nsca-jscr/pages ... e=abstract


Robert M. Malina. Weight training in youth-growth, maturation, and safety: an evidence-based review. Clinical Journal of Sport Medicine. Volume 16, Number 6, November 2006.

Experimental programs most often used isotonic machines and free weights, 2- and 3-day protocols, and 8- and 12-week durations, with significant improvements in muscular strength during childhood and early adolescence. Strength gains were lost during detraining. Experimental resistance training programs did not influence growth in height and weight of pre- and early-adolescent youth, and changes in estimates of body composition were variable and quite small.

Conclusion: Experimental training protocols with weights and resistance machines and with supervision and low instructor/participant ratios are relatively safe and do not negatively impact growth and maturation of pre- and early-pubertal youth.

Linkki lähteeseen:
http://journals.lww.com/cjsportsmed/pag ... e=abstract
Out of the ordinary... out of this world.
Jani
Resident goalie geek
 
Posts: 470
Joined: Tue Jul 11, 2006 5:24 pm

Postby Imuri96 » Thu May 06, 2010 4:27 am

Kiitos kaikki vastauksista!

Olen pitänyt paljon treeniä päällä, kuten eilen poljin 10km Leppävaaraan harkkoihin ja sen jälkeen takaisin. Olin kotona puol 9, venyttelin, söin ja menin nukkumaan puol 10. Unta noin 10 tuntia eli ihan tarpeeksi. Eli palautumista tuli varmaan tarpeeksi.

Jos joku on vielä eri mieltä niin kerro vain mielipiteesi!
User avatar
Imuri96
Resident goalie geek
 
Posts: 411
Joined: Fri Dec 12, 2008 6:10 pm
Location: Helsinki

Postby abellardo » Thu May 06, 2010 12:15 pm

Kun alat pelleilemään isoilla painoilla esim. 100 kilolla takakyykyiltä, kannattaa katsoa hieman että kestääkö muu kroppa. Pituuskasvu voi häiriintyä kun alat käymään säännölisesi puntilla, jättäen jääkiekon takavasemmalle ja panostamalla punttiin kaiken. Mielestäni voit käydä ihan hyvin joukkueesi kanssa kaikilla mahdollisilla liikunta treeneillä. Kyllä valmentajasi huomaa kun alat tekemään pyydettyä liikettä liian isoilla painoilla, ja huomaat sen varmaan itsekkin. Ja jos alkaa paikkoihin sattuun, vaikka ilman punttia, mene kouluterveydenhoitajalle, hän huomaa onko sinulla kasvukipuja, jos löytyy niin jätä raskas voimatreeni sivummalle ja odottele kasvua. Vaikka sanotaankin että maalivahdilla pitää olla omat treenit ja muuta kivaa, en usko että sinä vielä tarvitsisit omaa personal traineria ja mv-harjoittelua, tee ne kotona ja käy joukkueesi mukana mahdollisimman monessa kuivaharjoittelussa, se ei ole sinulta pois, ja sinua huomautetaan jos ilmenee virheitä. Näitä et huomaa yksin, ilman valmentajaa.
Pukukoppipelaajia tarvitaan aina!
User avatar
abellardo
Resident goalie geek
 
Posts: 355
Joined: Sat Dec 20, 2008 11:20 pm
Location: Tampere


Return to MV-valmennus ja harjoittelu

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests
cron