Lisäsokeria on pidetty jo pitkään välttämättömänä urheilijan energian lähteenä ja sitä on nautittu paljon mm erilaisten urheilujuomien jne avulla osana jääkiekkoilijoiden peli- ja harjoitustapahtumia. Tämä myytti on kuitenkin väärä ja jääkiekkoilijat ovat asian tiedostaneet alan edelläkävijän, Kanadalaisen fysiikka- ja ravintovalmentajan Matt Nicholin johdolla.
Faktoja
Glykogeeni energian lähteenä
Katsotaan tarkemmin miten jääkiekkoilijan energiantuotanto toimii:
1. Urheilija nauttii normaalia hyvää ravintoa josta osan muodostavat laadukkaat hiilihydraatit
2. Kroppa konvertoi hiilihydraatit glykogeeniksi joka tallennetaan lihaksiin
3. Suorituksen aikana tämä lihaksiin taltioitu glykogeeni antaa urheilijalle tarvittavan energian suoritukseen
Suorituksen kuten jääkiekko-ottelun tai harjoituksen aikana ei nautittu lisäsokeri / hiilihydraatit ehdi auttaa suoritusta, sillä urheilijan kropan tulee ensin pilkkoa ja sulattaa ne ennen kuin ne voidaan tallentaa lihaksistoon glykogeeninä. Tämän jälkeenkin niiden käyttö alkaa vasta kun lihaksistossa ennestään olleet glykogeenivarat on käytetty. Jos varantoa on edelleen jäljellä, tallentaa kroppa ylimääräisen lisäsokerin tuoman energian rasvakudokseen. Lisäsokerin nauttiminen saa kyllä aikaan verensokerin nopean nousun, mutta se myös laskee nopeasti jopa lähtökohtaa alemmalle tasolle elimistön tuottaessa nopean insuliinivasteen. Näin tuo lisäsokerin käyttö suorituksen aikana saattaa vain jopa nopeuttaa uupumista.
Kuinka jääkiekkoilija tuottaa energiaa ilman lisäsokeria?
BioSteel Pinkin optimaaliset aminohapot kroppa pystyy pilkkomaan & sulattamaan nopeammin kuin sokerin ja hiilihydraatit sekö muuntamaan ne glykogeeniksi (=energiaa) maksan avulla. Tätä prosessia kutsutaan glykoneogenesikseksi (gluconeogenesis). Tämän vuoksi pinkin avulla kroppa myös nopeuttaa palautumisprosessia samalla kun se tuottaa lisäenergiaa silloin kun lihaksiin varastoitu glykogeeni on päässyt loppumaan. Tämä kaikki tapahtuu ilman lisäsokeria ja sen tuomia haittavaikutuksia.